Brain hacking

Een superfood voor je brein: Kurkuma

Superfoods en gezond eten is helemaal in momenteel. Een trend die wat mij betreft mag blijven. Goed eten heeft een grote invloed op je gezondheid; Je fysieke en mentale gezondheid.


Eerder schreven we al een artikel over het positieve effect van citroensap op je brein en tijdens de masterclasses van de breinacademie hebben we het ook regelmatig over breinvriendelijke voeding, tijdens de breinvriendelijk lunch.


In deze blog wil ik je wijzen op kurkuma ook wel bekend als geelwortel of koenjit. In vergelijking met de meeste superfoods ook heel goedkoop en makkelijk te verwerken in je eten.


Waarom Kurkuma?

Deze wortel, die qua uiterlijk lijkt op de gemberwortel heeft een licht bittere smaak en een sterk gele kleur. De gemalen variant wordt veelvuldig gebruikt in de oosterse keuken en heeft vele gezondheidsvoordelen. In dit artikel wil ik je vooral wijzen op de voordelen voor je brein.


Je wilt natuurlijk niet alleen nu een superbrein hebben, maar ook op latere leeftijd een superbrein houden. Onderzoek geven het resulataat dat kurkuma helpt bij het voorkomen van Alzheimer. Er zijn onderzoeken die zelfs een effect laten zien bij het stoppen van de achteruitgang door Alzheimer of een verbetering van het functioneren van het brein.


Ook beschermt Kurmkuma het brein tegen schade na een beroerte. (European Journal of Pharmacology 2007;561(1-3):54-62)


Lijkt mij genoeg reden om dit smakelijke kruid toe te voegen aan je eten. Daarnaast heeft het nog vele gezondheidseigenschappen. De actieve bestanddelen van kurkurma, kurkumine hebben een ontstekingsremmende werking en zouden weleens een positief effect kunnen hebben bij het voorkomen en behandelen van kanker.


Hoe gebruik ik Kurkuma?

Kurkuma smaakt goed in veel gerechten. Het versterkt de smaken van andere kruiden. Een natuurlijke smaakversterker. In de oosterse keuken wordt het veelvuldig gebruikt. Het is ook een standaard ingrediënt in kerriemengsels. Het is ook een goede combinatie met ei en vormt zo een breinvriendelijke lunch.


Om de opname van de Curcumine te versterken kan je kurkuma het beste gebruiken samen met zwarte peper. Zonder de peper blijven de actieve bestanddelen vooral in je maag en darmen. Zwarte peper en melk zorgen ervoor dat de kurkumine ook in je brein terecht komt.


Eet jij al breinvriendelijk?

Let jij op of je eten je brein ondersteunt? Wat gebruik jij als superfoods voor je brein? Laat het ons weten onder deze blog