Gezondheid van het brein

Oefeningen voor de ideale leerstaat - Alfa staat

Je hersenactiviteit kan gemeten worden in golven die een bepaalde frequentie hebben. De gemeten frequenties lopen van o,5 hertz tot tegen de 80 hertz. De frequentie van je hersengolven zorgt ervoor dat je in een bepaalde staat komt.


De brein staten

Ze zijn verdeeld in verschillende soorten:

Delta: 0,5 -4 Hertz. Een diepe slaap. Baby’s verkeren vrijwel alleen in deze staat

Theta: 4-8 Hertz. Dit wordt ook wel de creatieve laag  genoemd. Je bevindt je in theta als je in slaap aan het vallen bent of als je in diepe meditatie bent.

Alfa: 8-12 hertz. Dit is de ideale leerstaat. Het is een staat van ontspanning terwijl je alert blijft. Bij de alfstaat zijn er naast de alfagolven ongeveer 30% betagolven.

SMR: 12-16 hertz. Dit zijn de sensomotorisch ritme golven. Er is fysieke rust en bewustzijn van de informatie die binnen komt via de zintuigen.

Beta : 16-38 hertz. Dit is de staat waarin de meeste volwassen zich bevinden. Je bent je zeer bewust van de buitenwereld en vooral bezig met snel reageren en het oplossen van problemen. In deze staat werkt het geheugen minder goed.

Gamma: 38-80 hertz. Een staat van sterke mentale activiteit, geassocieerd met angst.

Als je naar deze opsomming kijkt is het snel duidelijk dat een groot deel van onze hersenactiviteit in alfa een gewenste staat is als we willen studeren of zelf iets nieuws wil creëren.


In veel van de blogs staan al oefeningen voor de alfastaat. Toch horen we van veel cursisten dat ze het lastig vinden om in alfastaat te komen.


Net als alle andere vaardigheden is het gaan naar de alfastaat ook een vaardigheid.

 

Meditatietechnieken

Vooral meditatietechnieken helpen je met het bereiken van deze staat. Hieronder vier manieren om in een meer ontspannen staat te komen.

  • Wandelen en je dan zoveel mogelijk focussen op de omgeving en het wandelen zelf.
  • Meditatie door je focus naar je ademhaling te brengen. Ga hiervoor rustig zitten of liggen en leg een hand op je buik. Voel hoe je buik rustig op en neer gaat. Telkens als je gedachte afdwalen ga je weer terug met je aandacht naar je ademhaling. Doe dit 20-30 minuten achter elkaar.
  • Ga rustig zitten op een stoel. Terwijl je je hoofd rechtop houdt, kijk je met je ogen naar een vast punt links boven in je gezichtsveld. Blijf naar dit punt staren terwijl je rustig ademhaalt. Kijk ongeveer 2 minuten naar dit punt. Sluit vervolgens je ogen terwijl je ogen, als het ware, door blijven kijken naar hetzelfde punt. Voel hoe je lichaam steeds meer ontspant. Ontspan je benen, je buik, je rug, je armen, handen, nek, je achterhoofd, je gelaat en je tong. Blijf zo even rustig zitten.
  • De silva meditatie: Ga rustig zitten en sluit je ogen. Stel je in gedachten een trap voor. Loop de trap af. De bovenste 5 treden zijn rood. Hierna volgen 5 oranje treden. Nog verder naar beneden komen 5 gele treden. De treden worden groen. De 5 treden daarna zijn blauw, indigo en violet.
  • Aan het einde van de trap tel je rustig van 1 tot 10. Zeg: “Ik ben nu in alfastaat.” Doe rustig je ogen weer open.

Als je deze oefeningen vaker doet, zul je merken dat je steeds makkelijker in een ontspannen en alerte staat zal komen.

 

Binaural beats

Vind je het lastig om met deze oefeningen in alfastaat komen of wil je meteen in een keer in alfastaat komen kunnen binaural beats je hierbij helpen. Dit zijn piepjes en ruis die je beluistert met een koptelefoon op. In je linker en rechteroor hoor je ruis met een andere frequentie je hersenen gaan ‘meedoen’ met de frequentie die zo in je hoofd ontstaat. Het verschil tussen deze 2 frequenties.


Sven Veenstra heeft hiervoor de breinoptimalisatie ontwikkeld. Hier hoor je alleen de witte ruis en ben je binnen enkele minuten in de alfastaat.


Als je dit te heftig vindt is er ook boeddha’s brein. Dit zijn de binaural beats die onder rustgevende muziek zijn geplakt. Bij de cd is bovendien een training van 6 video’s die je nog meer tips en tools geven om je diep te ontspan. Sven legt uit hoe je de binaural beats optimaal kunt gebruiken en de 5 inzichten die je helpen om boeddha’s brein te ontwikkelen.


P.s. Boeddha’s brein heeft niets met religie te maken. Het is ook voor christenen, atheïsten, islamieten. Eigenlijk voor iedereen die meer wil ontspannen en zich beter wil leren concentreren.